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Office of Government Ethics 

 

January 16, 2013 

 

VIA EMAIL TO: 
 

xxxx xxxxxx 

xxxxxxx xxxxxxx 

xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx 

xxxx.xxxxxr@dc.gov 

 

Dear xx. xxxxxx: 

 

This responds to your request for advice concerning whether a proposed outside activity 

for pay would be consistent with your ethical obligations as a government employee.  

Based upon the information you provided in your email to me of January x, 2013, email 

exchanges you had with xxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxx, 

and your résumé and attachment, your proposed outside activity, as currently described, 

is not permissible. 

 

You state that you are a xxxxxxx xxxxxxx with xxx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxx 

and, as such, are responsible for xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxx 

xxxxx xxxxxx, and xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxxxxx.  Your résumé also states that 

you xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxx, served as x xxxxxxxx xxxxxxx xx x 

xxxxxxxxxx, and xxxxxxxxx xxxxxxxx.   

 

In your January x, 2013, email to me, you wrote that your proposed outside activity for 

pay would be with xxxxxxxx, a private company that has a history of providing xxxxx 

xxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxx but which has xxxxxxxx xxx xx xxxxx x xxxxx 

xxxxxxxxxxx xxxx xx xxxxxxxx.  You state that xxxxxxxd did not bid on the District’s 

xxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx Request for Proposals, that you do not anticipate that xxx 

xxxx xx xxxxxxx xxx xxxxxxxxx xxx x xx x xxxx xxxxx, and that xxxxxxxx provides 

xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx and xxxxxxxx to its xxxxxx xxxxxxxxxx clients.   

Your proposed outside activity for pay is consulting work for xxxxxxxx, relating to 

xxxxxxxx providing its clients with xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx 

xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xx xxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx.  You note 

that the District xxxxxx xx xxx xxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx, xxxxxx xx xxx xxx xxxxxxx 

[rather than xxx] manages xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxx.  

Specifically, you state that your consulting work for xxxxxxxx would entail working with 

xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxxxxx to xxxxxx their product, develop xx xxxxxxxxxxxx 

xxx xxx xxxx xx xxxxxxxx, develop x xxxxxx xx xxxxxxxxxx xxx xxxxx xxxxxxxxxx, 

work with xxxxxxxx to create xxxxxxxxx xxxxxxxxx, and create x xxxxxxxxx xxxx xxx 

xxxxxxxx xxx xxxxxxxx.   
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The paperwork you submitted with your résumé provides additional details, which 

indicate that you would be “xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxx xxxxxxxx 

xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx” in xxxxx xx xx xxx xxxx xxxx, and “xxxxxxxxxx xxxxxxxx 

xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxx xxxxx” 

[emphasis in the original] in xxxxx xx xx xxx xxxx xxxx.  Finally, a review of the emails 

you submitted reveals that you were informed by xxx xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx 

xxxxxxx xxxxxxx, xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxx, in an email dated January x, 2013, that xx 

believes that your proposed outside activity would be impermissible because “you would 

be using your xxxxxxxx you gained working for xxx to further business for this company 

while still employed by xxx.”  You provided no information to the contrary and 

xxxxxxxxx xxxxx xx xxxxxx xxxxxxx denied your request for outside employment, 

based on the information you had provided to date. 

 

There are essentially two applicable provisions of the Code of Conduct that inform my 

decision, each of which are found in Chapter 18, Title 6B of the D.C. Municipal 

Regulations.
1
  The DPM states: 

1804.1 An employee may not engage in any outside employment or other activity which is 

not compatible with the full and proper discharge of his or her duties and responsibilities 

as a government employee.  Activities or actions which are not compatible with 

government employment include, but are not limited to, the following: 

(e) Engaging in any outside employment, private business activity, or interest 

which permits an employee, or others, to capitalize on his or her official title or 

position. 

As you know, you have worked for xxx since xxxxxxxxx xxxx, and as stated above, xxx 

has determined that you have gained xxx xxxxxxxx that you would be using to further 

xxxxxxxxxx interests from your work for xxx.  You have provided no information to the 

contrary.  Because those xxxxxxxx at xxxxxxxx know you only as an xxx employee, if 

you now accepted an offer from them to market xxxxxxxxxx product, you would, 

whether intentionally or unintentionally, be capitalizing on your official title or position 

with xxx to benefit xxxxxxxx and yourself. 

There is an additional concern.  Many of xxxxxxxxxx clients know you already as an xxx 

employee.  If you contact these clients to xxxxxx xxxxxxxxxx product, there is a 

substantial risk that they may conclude that either xxx, or you as an xxx employee, 

endorses xxxxxxxxxx product.
2
  Again, whether intentionally or unintentionally, you 

would be capitalizing on your official title or position.  Accordingly, your proposed 

outside activity as you have described it, would violate DPM § 1804.1(e). 

Notwithstanding this prohibition, a second, separate prohibition in the DPM would 

similarly prevent you from engaging in this outside activity.  The second provision states: 

                                                           
1
 Hereinafter, Title 6b of the D.C. Municipal Regulations will be referred to as the District Personnel Manual or DPM. 

2 Even if you expressly apprise these clients of your non-governmental role, given my other concerns addressed in this 

letter, I do not believe that this would be sufficient to overcome the overall prohibition. 
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1804.4 The information used by an employee engaging in an activity under § 1804.3
3
 

shall not draw on official data or ideas which have not become part of the body of public 

information, except nonpublic information that has been made available on request for 

use in such capacity, or unless the agency head gives written authorization for use on the 

basis that its use is in the public interest. 

You stated on your résumé that, while working for xxx, you developed xxx xxxxxxxx 

xxx and xxxxxxxx the xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx.  You stated in your email that 

xxxxxxxx also provides xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx and xxxxxxxx to their 

xxxxxx xxxxxxxxxx clients and that your proposed outside activity, for pay, will include 

helping xxxxxxxx develop xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxx xxxxxxxxxxx 

xxxxxxx xxxx xxxxxxx xxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxx xxx xxxxxxxx xxxxxxx.  

This, you state specifically, will include working with xxxxxxxxxx xxxxxxxx 

xxxxxxxxxx to develop xxx xxxxxxxxxxxxxx, xxxx xxx xxxxxxxx, and xxxxxx xxx 

xxxxxxx.  It appears from these descriptions that you will be using the knowledge you 

gained at xxx xxxxxxxxxx xxx xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxxx xxxxxx xxxxxx xxxxx xx 

help xxxxxxxx develop x xxxxxxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx 

xxxxxxx xx xxx xxxxxxxx xxxxxxxx xxxxxxx.   

Further, you have provided no information to suggest that this information has become 

part of the body of public information.   As the rule states, you are prohibited from using 

nonpublic information unless your agency head determines that its use is in the public 

interest and then provides you with written authorization that you may use such 

information.  You have provided no such written authorization from your agency head.   

Accordingly, in addition to the prohibition contained in 1804.1(e), you are also prohibited 

from engaging in the proposed activity because it would draw upon information that is of 

a nonpublic nature that you gained in the course of your employment with xxx.  DPM § 

1804.4.   

Please be advised that this advice is provided to you pursuant to section 219 of the Board 

of Ethics and Government Accountability Establishment and Comprehensive Ethics 

Reform Amendment Act of 2011 (“Ethics Act”), effective April 27, 2012, D.C. Law 19-

124, D.C. Official Code § 1-1161.01 et seq., which empowers me to provide such 

guidance.  If you disagree with my conclusions, you may appeal this Advisory Opinion to 

the three-member Board of Ethics and Government Accountability for their 

consideration.  D.C. Official Code § 1-1162.19(c).  If you wish to do so, please let me 

know within 10 business days from the date of this letter so I may provide you with 

instructions. 

 

Finally, you are advised that the Ethics Act requires this opinion to be published in the 

District of Columbia Register within 30 days of its issuance, but that identifying 

information will not be disclosed unless and until you consent to such disclosure in 

writing, should you wish to do so. 

 

 

 

 

                                                           
3 The pertinent part of 1804.3 refers to “consultative activities.” 
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Please let me know if you have any questions or wish to discuss this matter further.  I 

may be reached at 202-481-3411, or by email at darrin.sobin@dc.gov. 

 

Sincerely, 

 

 

____________________________________ 

DARRIN P. SOBIN 

Director of Government Ethics 

Board of Ethics and Government Accountability 

 

 

mailto:darrin.sobin@dc.gov

