GOVERNMENT OF THE DISTRICT OF COLUMBIA
BOARD OF ETHICS AND GOVERNMENT ACCOUNTABILITY
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Office of Government Ethics

VIA EMAIL

April 17,2014

Mr. Todd A. Douglas
TDouglas@weichert.com

Dear Mr. Douglas:

This responds to your April 9, 2014, email, by which you request advice concerning
whether you can respond to a Department of General Services (“DGS”) Request for
Proposals (“RFP”) given that you worked at DGS until February 14, 2014. Based upon
the information you provide in your email and in your follow-up conversation with a
member of my staff, I conclude that, as long as you ensure that you meet the
requirements set forth below, responding to the DGS RFP and performing services for
DGS if you are awarded the contract would be permissible.

You state that when you worked at DGS, you were a Realty Officer, and that your job
responsibilities included those services listed in the RFP, including strategic planning,
tenant representation, and legal support and coordination of solicitations for space. You
are in the process of identifying a commercial real estate firm and a legal firm to partner
with and believe that your knowledge of District government makes you qualified to
perform the work specified in the RFP. You also state that you anticipate working not
only on new issues that arise from matters you worked on as a DGS employee, but
probably the very same issues and matters as well. In other words, the government would
be outsourcing to you some of the same work you did as a government employee.

Post-Employment Restrictions

Although the District has in place post-employment rules, they are not meant to prevent
District employees from working in the private sector after their government service ends
or to be so restrictive as to make following the post-employment rules impossible. There
are, however, certain requirements you must follow.'

! The discussion of post-employment restrictions that follows is based on 6B DCMR Chapter 18, which was revised
and became effective on April 11, 2014.
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A former District employee is prohibited, for one year, from having any transactions with
the employee’s agency that are intended to influence the agency in connection with any
particular government matter pending before the agency or in which it has a direct and
substantial interest. Specifically, 6B DCMR § 1811.10 provides:

A former employee (other than a special government employee who
serves for fewer than one-hundred and thirty (130) days in a calendar year)
shall be prohibited for one (1) year from having any transactions with the
former agency intended to influence the agency in connection with any
particular government matter pending before the agency or in which it has
a direct and substantial interest, whether or not such matter involves a
specific palr‘[y.2

Therefore, you, as a former District employee, are prohibited for one year from the date
of your separation from service, February 14, 2014, from having any transactions with
DGS that are intended to influence DGS on any particular government matter pending
before DGS or in which DGS has a direct and substantial interest. This prohibition
applies regardless of whether the particular government matter involves a specific party
and regardless of whether you participated in or had responsibility for that particular
matter when you were a DGS employee. In addition, this prohibition applies to matters
that first arose after you left District service, as long as they concern a particular
government matter that was pending before DGS when you worked there or in which
DGS has a direct and substantial interest. Although the term “direct and substantial
interest” is undefined in 6B DCMR Chapter 18, it is clear that easily identified matters
such as contracts, leases, and particular projects such as an agency’s relocation project or
an agency’s strategic plan are included in the term.

Similarly, 6B DCMR § 1811.3 provides:

A former government employee shall be permanently prohibited from
knowingly acting as an attorney, agent, or representative in any formal or
informal appearance before an agency as to a particular matter involving a
specific party’ if the employee participated personally and substantially in
that matter as a government employee.

This section seeks permanently to ban representational work for any matter involving a
specific party that you worked on while in the government’s employ.

26B DCMR § 1811.11 states that the “restriction in Subsection 1811.10 of this section is intended to prohibit the
possible use of personal influence based on past government affiliations to facilitate the transaction of business.
Therefore, the restriction shall apply without regard to whether the former employee had participated in, or had
responsibility for, the particular matter, and shall include matters which first arise after the employee leaves
government service.”

* Particular government matter involving a specific party is defined is 6B DCMR Chapter 18 as, “any judicial or other
proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge,
accusation, arrest, or other particular matter in which the District government is a party or has a direct and substantial
interest, and which has application to one (1) or more specifically identified persons or entities.”

* Similarly, 6B DCMR § 1811.4 provides that “[a] former government employee shall be permanently prohibited from
making any oral or written communication to an agency with the intent to influence that agency on behalf of another as
to a particular government matter involving a specific party if the employee participated personally and substantially in
that matter as a government employee.”
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Notwithstanding what may seem like a blanket prohibition for dealing with your previous
agency on a temporary or permanent basis, I interpret 6B DCMR §§ 1811.10, 1811.11,
1811.3, and 1811.4 to refer instead to matters in which the former employee is
representing a person or entity whose interests are or may become adverse to those of the
District. For example, if you were proposing to represent a client/potential lessee, in a
particular matter, such as a lease, in which the District, as the lessor, has a direct and
substantial interest, you would be prohibited from having any transactions with DGS that
are intended to influence DGS, for one year from the date of your separation from
District service. Similarly, you would be prohibited permanently from formal or informal
appearances before DGS, as well as oral or written communications to DGS.

You, however, informed the member of my staff with whom you spoke, that the District,
in putting out the RFP, seeks to contract with a person or entity that will represent the
District and assist it with various real estate services. Specifically, the Scope of Work in
the Request for Proposals, Solicitation Number: DCAM-14-NC-0121, provides:

The Department anticipates that the selected Real Estate Consultant will
assist the Department with the management of the District’s real estate
portfolio by providing the specific real estate consulting services as more
specifically described herein. (p.4.)

As such, the District would be your client and you would be both representing the
District and acting on its behalf. It is not enough to say that your interests and the
District’s align. Instead, you actually must represent the District’s interests, and only the
District’s interests, for you to avoid violating 6B DCMR §§ 1811.10, 1811.11, 1811.3,
and 1811.4. To ensure that your work under the contract will involve representing the
District’s interests and only the District’s interests, there must be a specific written
agreement in place that states that your services are representational.” In that situation,
you would not be prohibited from having transactions with DGS, having formal or
informal appearances before DGS, or having oral or written communications with DGS.

[t is important to note, however, that to comply with 6B DCMR §§ 1811.10, 1811.11,
1811.3, and 1811.4, you would have to make sure that you do not represent the private
entity that holds the contract with the District, or any other person or entity, in any
negotiations with DGS.® For example, you would be prohibited from handling matters
such as contract negotiations and fee renegotiations. Similarly, you would be prohibited
from calling a DGS employee to request an extension, or sending an email complaining
about a payment delay and requesting prompter payment. In those situations, you would
not be representing the District government. Instead you would be representing the
interests of another person or entity before your former employer, DGS, which is
prohibited.”

* It is important to note, however, that simply because a former government employee is performing services on behalf
of the government pursuant to a contract with the government, this does not mean that the former government
employee “shares an identity of interests” with the government (U.S. Office of Government Ethics, “Letter to a Former
Government Aftorney.” 82 x 16, November 5. 1982). See also U.S. Office of Government Ethics, “Letter to a
Designated Agency Ethics Official,” 08 x 7, March 28, 2008, which explains that just because the former employee’s
activity furthers the government’s interests does not mean that the former employee is acting on behalf of the
government. There must be “a specific agreement to provide representational services to the [government]” Id at 2.

® See U.S. Office of Government Ethics, “Letter to a Former Government Attorney,” 82 x 16, November 3, 1982.

7 See U.S. Office of Government Ethics, “Letter to a Former Government Attorney.” 82 x 16, November 35, 1982,
which states: “[y]ou may not, pursuant to our interpretation, represent your firm on such matters as contract
negotiations, fee negotiations, and requests for additional personnel (and thus money for the firm), or on matters



As a best practice, | recommend that if you obtain the contract with DGS, you work with
DGS to do the following:

L) Include in the contract documents a confidentiality clause® indicating that the
contracting entity and its employees shall keep all information obtained through
the performance of the contract confidential, shall not use such information in
connection with any other matters, and shall not disclose any such information to
any other person or entity, in accordance with District and federal laws governing
the confidentiality of records; and

2) Include in the contract documents a written statement by a DGS official that DGS
is aware that you previously worked there and whether you worked on a particular
matter involving a specific party as a DGS employee that you will work on
pursuant to your contract with DGS. The written statement also should include a
determination, through DGS’s own analysis, that the District is your client and
your performance of services will involve you representing the District’s interests
and only the District’s interests and that you will not represent any interests that
are or may become adverse to the District’s.”

Accordingly, you are not prohibited from obtaining a contract with DGS to provide
services where you will represent DGS’s interests, as long as you do not improperly
reveal any confidential information you learned as a District employee and do not
represent the private entity that holds the contract with DGS, or any other person or
entity, in any negotiations with DGS where your interests or the private entity’s interests
are or may become adverse to the District’s interests.

This advice is provided to you pursuant to section 219 of the Board of Ethics and
Government Accountability Establishment and Comprehensive Ethics Reform
Amendment Act of 2011 (“Ethics Act”), effective April 27, 2012 (D.C. Law 19-124;
D.C. Official Code § 1-1162.19), which empowers me to provide such guidance. As a
result, no enforcement action for violation of the District’s Code of Conduct may be
taken against you in this context, provided that you have made full and accurate
disclosure of all relevant circumstances and information in seeking this advisory opinion.

You also are advised that the Ethics Act requires this opinion to be published in the
District of Columbia Register within 30 days of its issuance, but that your identity will
not be disclosed unless you consent to such disclosure in writing. We encourage
individuals to so consent in the interest of greater government transparency. Please, then,
let me know your wishes about disclosure.

involving any questions of the competence of the services provided by the firm. If you did so, you would be acting as
an agent of the firm in matters where there is controversy arising out of the business relationship between [the agency]
and the firm. On the other hand, once your firm is hired, you may in the normal course of providing the litigation
services required under the contract, contact [the agency|, and discuss further strategy. In these instances, there is no
element of intent to influence or controversy concerning the business relationship on your part. It is simply the flow of
information necessary to carry out the contract.” (p. 4.)

® I note that confidentiality clauses are not uncommon and that such a clause already may be included in the RFP.

’ BEGA already has confirmed with the Office of Contracting and Procurement (“OCP”) that this is acceptable and
that, if provided to OCP, the written statement will be maintained in the contract files.



If you have any questions or wish to discuss this matter further, I can be reached at 202-
481-3411, or by email at darrin.sobin(@dc.gov.

Sincerely,

QU

DARRIX P. SOBIN
Director of Government Ethics
Board of Ethics and Government Accountability
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