GOVERNMENT OF THE DISTRICT OF COLUMBIA
BOARD OF ETHICS AND GOVERNMENT ACCOUNTABILITY

x* * *
R
Office of Government Ethics _

VIA EMAIL TO:

July 1, 2013

Dr. David Miramontes

Assistant Fire Chief and Medical Director
Fire and Emergency Medical Services
david.miramontes@dc.gov

Dear Dr. Miramontes:

This responds to your request for advice concerning whether a proposed outside activity
for pay would be consistent with your ethical obligations as a government employee.
Based upon the information you provide in your email of June 20, 2013, your
conversation on the following day and subsequent emails with a member of my stafT, I
conclude that, as long as you ensure that you meet the requirements set forth below, your
proposed outside activity is permissible.

You state that you are the Assistant Fire Chief and Medical Director for D.C. Fire and
Emergency Medical Services (“FEMS”) and, as such, you provide medical oversight for
all aspects of pre-hospital medical services provided by FEMS, including: written
policies, procedures, and protocols for pre-hospital medical care, medical training, and
quality assurance of medical services. Additionally, you supervise the administration of
pre-hospital medical care. You have the authority to: (1) order hospital emergency
rooms within the District of Columbia to remain open to Department transports; (2) to
require hospitals and medical providers to accept the transfer of care of a patient or
patients within a specified period of time; and (3) the authority to work with the District-
based hospitals to coordinate pre-hospital medical services with medical research of best
practices for delivery of pre-hospital medical care.

You state that you have been appointed to the faculty of The George Washington
University School of Medicine and Health Services for the period July 1, 2013, through
June 30, 2014, as an Associate Clinical Professor of Emergency Medicine. Although
your position with the George Washington University School of Medicine and Health
Services will be unpaid, you will be compensated for teaching George Washington
University School of Medicine and Health Services students and residents as part of your
current position as an Attending Physician at the INOVA Fairfax Hospital Emergency
Department.
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You will be teaching general emergency medicine, disaster medicine, and emergency
medical services. In addition, you will conduct lectures for students and residents as part
of “Grand Rounds™ a few times a year. None of your activities associated with this
teaching position will occur during your District government work hours or involve the
use of any District government resources. In addition, you state that the content of the
course will not use official data or ideas obtained from your District government
responsibilities which have not become part of the body of public information.

There are essentially three applicable provisions of the Code of Conduct that inform my
decision, each of which are found in Chapter 18, Title 6B of the D.C. Municipal
Regulations.' Noting specifically that your proposed activity is to engage in teaching,
DPM §§ 1804.3 through 1804.5 provides guidance. The DPM states:

1804.3 An employee may engage in teaching activities, writing for publication,
consultative activities, and speaking engagements that are not prohibited by law,
regulation, or agency standards, only if such activities are conducted outside of regular
working hours, or while the employee is on annual leave or leave without pay.

The second provision states:

1804.4 The information used by an employee engaging in an activity under § 1804.3
shall not draw on official data or ideas which have not become part of the body of public
information, except nonpublic information that has been made available on request for
use in such capacity, or unless the agency head gives written authorization for use on the
basis that its use is in the public interest.

And finally:

1804.5 If the employee receives anything of monetary value for engaging in an activity
under $1804.3, the subject matter shall not be devoted substantially to the
responsibilities, programs, or operations of his or her agency, to his or her official duties
or responsibilities or to information obtained from his or her government employment.

Here, you confirm that this is indeed a teaching activity and that the activities would be
performed outside of work hours, so DPM § 1804.3 is satisfied. You also confirm that
the information you will use for teaching, although concerning general principles that are
related to your District government position, will not draw on official data or ideas which
have not become public information. Therefore, DPM § 1804.4 is satisfied as well.

You also confirm that the subject matter of the class you propose to teach shall not be
devoted substantially to the responsibilities, programs, or operations of your District
government agency or official duties or responsibilities, or to information you obtained
from your District government employment. Instead, the subject matter will involve
general concepts associated with emergency medicine, disaster medicine, and emergency
medical services medicine. Therefore, DPM § 1804.5 is satisfied.

On a related note, per D.C. Official Code § 5-404.01(3)(c), as Medical Director you are
statutorily required to “maintain clinical practice at a District hospital or hold an
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appointment at an accredited academic medical center within the District.” We see no
conflict in your fulfilling this statutory requirement by accepting the appointment as an
Associate Clinical Professor of Emergency Medicine at The George Washington
University School of Medicine and Health Sciences.

Assuming your representations to be complete as to pertinent facts and entirely accurate,
and further assuming that you would abide by the restrictions outlined above, I find that
the restrictions on outside employment would not prevent you from pursuing this
proposed outside activity.

Please be advised that this advice is provided to you pursuant to section 219 of the Board
of Ethics and Government Accountability Establishment and Comprehensive Ethics
Reform Amendment Act of 2011 (“Ethics Act”), effective April 27, 2012, D.C. Law 19-
124, D.C. Official Code § 1-1161.01 ef seq., which empowers me to provide such
guidance. As a result, no enforcement action for violation of the District’s Code of
Conduct may be taken against you in this context, provided that you have made full and
accurate disclosure of all relevant circumstances and information in seeking this advisory
opinion.

Finally, you are advised that the Ethics Act requires this opinion to be published in the
District of Columbia Register within 30 days of its issuance, but that your identity will
not be disclosed unless and until you consent to such disclosure in writing, should you
wish to do so.

Please let me know if you have any questions or wish to discuss this matter further. I
may be reached at 202-481-3411, or by email at darrin.sobin@dc.gov.

(S_'mjely,
DI/

DARKIN P. SOBIN
Director of Government Ethics
Board of Ethics and Government Accountability
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