
GOVERNMENT OF THE DISTRICT OF COLUMBIA 

BOARD OF ETHICS AND GOVERNMENT ACCOUNTABILITY 

Office of Government Ethics 

VIA EMAIL 

Robert Vinson Brannum 
158 Adams Street, NW 
Washington, DC 20001 
rbrannum@robertbrannum.com 

Dear Mr. Brannum: 

*** 

This opinion responds to your January 1, 2018, request to the Board of Ethics and Government 
Accountability for an advisory opinion as to whether the Local Hatch Act and ethics laws 
prohibit you, an employee and member of the Commission on the Martin Luther King Jr. 
Holiday, from hosting "meet and greets" for partisan political candidates. Specifically, you have 
requested guidance as to whether the following activities would violate the Local Hatch Act: 

A. Hosting political "meet and greets, not fundraisers" at your home;

B. Publicizing and inviting others to attend political meet and greets in your home. 1

The Code of Conduct is applicable to all District government employees.2 Based on the 
information within your request, I conclude that the aforementioned activities would not violate 

1 In your submission, you requested guidance on whether the following activities would violate the Local Hatch Act: 
A. to host political "meet and greets" [not fundraisers] in (your) home,
B. not to receive funds, solicit funds, or request donations in support of costs related to

hosting "meet and greets" [not fundraisers] in (your) home,
C. not to receive funds, solicit funds, or request donations or contributions in support of any

candidate or campaign during any "meet and greet" [not fundraisers] hosted in (your)
home,

D. to publicize and invite others to attend political "meet and greets" [not fundraisers]
hosted in (your) home, or

E. not to attend a partisan political fundraiser independently hosted by (your) wife in (your)
home.

This opinion addresses your prospective activities, as refraining from the other activities you describe would not 
violate the Local Hatch Act. 

You also requested guidance on whether these activities violate any "election expenditure laws." However, that 
request must be submitted to the Office of Campaign Finance and the Board of Elections, as it falls outside this 
Office's jurisdiction. See section 202(a)(l )  of the Ethics Act (stating that the purpose of the Board of Ethics and 
Government Accountability shall be to "administer and enforce the Code of Conduct") D.C. Official Code § 1-
l 162.02(a)(l ). 



the Local Hatch Act3 or 6B DCMR § 1800.3(g)4, both of which are elements of the Code of 
Conduct. 

The Local Hatch Act 

The Local Hatch Act restricts the political activities of District government "employees." This 
term is defined to include any individual who is "paid by the District government from grant or 
appropriated funds for his or her services or holding office in the District of Columbia . . .  " or 
who is "a member of a board or commission" pursuant to D.C. Official Code§§ 1-523.0l(e) and 
(t).5 Political activity is defined as "any activity that is regulated by the District directed toward 
the success or failure of a political party, candidate for partisan political office, partisan political 
group, ballot initiative, or referendum."6 One of the overarching principles of the Local Hatch 
Act is to prohibit District government "employees" from engaging in political activity related to 
any type of election while on duty.7 Specifically, District government "employees" are 
prohibited from engaging in all political activity while on duty; in a room or building occupied in 
the discharge of official duties; wearing a uniform or official government insignia, or using a 
government vehicle. 8

While the Local Hatch Act strictly limits employees' conduct while on duty, it permits them to 
engage in certain political activities outside of work, i.e. in their personal capacity. Those 
allowances depend on whether the political activity relates to a partisan9 campaign as opposed to 
a nonpartisan campaign, and whether such an election is regulated by the D.C. Board of 

2 
See section 101 (7) of the Ethics Act ( defining statutes and rules that comprise the Code of Conduct) D.C. Official 

Code§ 1-1161.01 (7). Additionally, the Board of Ethics and Government Accountability is statutorily authorized to 
administer and enforce the Code of Conduct as to "all employees and public officials serving the District of 
Columbia, its instrumentalities, subordinate and independent agencies, the Council of the District of Columbia, 
boards and commissions, and Advisory Neighborhood Commissions . . .  " D.C. Official Code §§ 1-1162.0l a, 1-
1162.02(a)(l). 

3 The Prohibition on Government Employee Engagement in Political Activity Act of 2010, effective March 31, 2011 
(D.C. Law 18-335; D.C. Official Code§ 1-1171.01 et seq.). 

4 DPM § 1800.3(g) (Title 6B, Chapter 18 of the D.C. Municipal Regulations also referred to as the District 
Personnel Manual or DPM is included within the Code of Conduct). 

5 D.C. Official Code§ 1-1171.01(3).

6 Id. at§ 1-I171.01(8)(A). 

7 
Id. at § 1-1171.01 ( 4) ( defining '"on duty' as the time period when an employee is [i]n a pay status other than paid 

leave, compensatory time off, credit hours, time off as an incentive award, or excused or authorized absence 
(including leave without pay); or [r]epresenting any agency or instrumentality of the District government in an 
official capacity"). 

8 Id. at§ 1-I171.03(a)(l)-(4). 

9 D.C. Official Code § 1-1171.01 ( 5) ( defining partisan as an adjective means related to a political party).
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Elections10 or by another jurisdiction. An employee may lawfully take an active part in political 
management or political campaigns - both partisan and non-partisan. This authorization extends 
to both District-regulated elections as well as those regulated by other jurisdictions. However, 
the employee must not use his or her official title or position to interfere with or affect the result 
of any such election. 11 The employee also must not knowingly direct - or authorize anyone else 
to direct- a subordinate to participate in a political campaign or make a financial contribution to 
a campaign. 12

In District-regulated elections, an employee is prohibited from fundraising, 13 and may not file as 
a candidate for a partisan political office. 14 However, an employee is permitted to file as a 
candidate in a nonpartisan District election - such as Advisory Neighborhood Commissioner -
and may fundraise for his/her own nonpartisan campaign. Employees also can run for partisan 
offices in jurisdictions other than the District. 

Meet and Greet Events 

A "meet and greet" is an event where members of the community can meet a political candidate. 
These events often take place at a residence within the community that the candidate seeks to 
serve if elected to political office. Because the Local Hatch Act allows employees to take an 
active part in political management and campaigns, you are permitted to organize and host "meet 
and greet" events for partisan or nonpartisan candidates.15 However, in doing so, you are still 
prohibited from fundraising.16 Therefore, you must ensure that you engage in absolutely no 
fundraising at any "meet and greet" events that you host, or in which you play an active role. 

Fundraising also includes requiring attendees to pay "cost-of-attendance" or make financial 
donations to cover any expenses related to the event that you incur. Since the "meet and greet" 
benefits the candidate participating in it, you cannot accept such contributions or donations to 
offset the cost of the event, as those donations from other attendees would be considered political 
contributions made in support of that candidate. However, this restriction only applies when an 

10 Hereinafter, an election that is regulated by the D.C. Board of Elections will be referred to as a "District­
regulated" election or campaign. 

11 D.C. Official Code§ l-1171.02(a)(l ).

12 D.C. Official Code§ 1-1171.02(a)(4). 
13 D.C. Official Code§ 1-1171.02(a)(2).
14 D.C. Official Code § 1-1171.02(a)(3).
15 See supra footnote 11.

16 Fundraising is defined as "knowingly soliciting, accepting, or receiving a political contribution from any person, 
except if the employee has filed as a candidate for political office." Id. at§ l-1 l 71.02(a)(2). See D.C. Official Code 
§ 1-1171.01(9)(A) defining political contribution as a gift, subscription, loan, advance, or deposit of money, or
anything of value; contract, promise, or agreement to make a contribution; payment for personal services rendered;
and paid or unpaid personal services for any political purpose. Employees are prohibited from fundraising for
political contributions, which are made with the "objective of promoting or opposing a political party, candidate for
partisan political office, or partisan political group that is regulated by the District." D.C. Official Code § 1-
1171.01(11).
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Amendment Act of 2011 ("Ethics Act"), effective April 27, 2012 (D.C. Law 19-124, D.C. 
Official Code§ 1-1161.01 et seq.), which empowers me to provide such guidance. As a result, 
no enforcement action for violation of the District's Code of Conduct may be taken against you 
in this context, provided that you have made full and accurate disclosure of all relevant 
circumstances and information in seeking this advisory opinion. 

Finally, you are advised that the Ethics Act requires this opinion to be published in the District of 
Columbia Register within 30 days of its issuance, but that your identity will not be disclosed 
unless and until you consent to such disclosure in writing, should you wish to do so. I encourage 
individuals to so consent in the interest of greater government transparency. Please, then, let me 
know your wishes about disclosure. Please let me know if you have any questions or wish to 
discuss this matter further. I may be reached at (202) 481-3411, or by email at 
Brentton. wolfingbarger2@dc.gov. 

Brent Wolfingbarger 
Director of Government Ethics 
Board of Ethics and Government Accountability 
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